17 juni Ulan Batar (Mong) -Bulgan (Mong)

Eigenlijk was ik van plan aan het eind van het Gobi-avontuur een samenvatting van de belevenissen te geven. Maar dag 6 is zo’n bijzondere dat ik dit stukje maar meteen in de tent schrijf. We zijn namelijk pas tegen 20.30 uur in het kamp gearriveerd. Het begon zo leuk, vanochtend op het grote plein in Ulan Batar, uitgezwaaid door de Nederlandse en Duitse zaakgelastigde, een blaaskapel en heel veel geïnteresseerde bewoners. Op één of andere manier heeft onze auto een grote aantrekkingskracht op de Mongoolse bevolking (als je hier succesvol bent, zet je je geld meteen om in een G- klasse). Dus er ontstond een grote oploop rond onze auto- en werd ik met behulp van een tolk geïnterviewd door de Mongoolse radio. Erg grappig. De rally begon ook prima, surfend door een enorme file de stad uit. De eerste timetrial gooide echter roet in het eten. Tom was in een poging om onze prima positie minstens te prolongeren zo enthousiast dat we vol een greppel indoken. Sturen bleek na die actie wat lastig dus we zijn voorzichtig naar de finish gehobbeld. De sweepteams hadden het druk vandaag en op hen was het lang wachten. In afwachting van hun komst had Tom de auto al opgekrikt en de wielen en bodemplaat eraf gehaald en ontdekt dat er iets niet orde was met de stuurstang. Dat was voor ons het gelukkige moment dat een auto met drie Mongoolse jongens verscheen die meteen onder de auto doken, een soortgelijke diagnose stelden en meteen flinke hamer de stuurstang loshaalden en tegen het ijzer van een brug weer recht sloegen. En dat met overleg door middel van gebaren en in het zand getrokken schetsjes. Een lastig klusje dat ze volgens het sweepteam dat inmiddels arriveerde prima uitvoerden. Toen Tom hen ervoor wilde betalen reageerden ze verrast verlegen. Het is hier zo normaal om te helpen als je dat kunt. En aangezien hier mensen zo ver van een stad wonen moeten ze zelf wel hun auto kunnen repareren. Voor hen een fluitje van een cent dus. Voor ons redding uit de woestijn, want het alternatief was geweest de witte dame op een sleepwagen te zetten terug naar UB. En dan is het naar de vraag of je rallykaravaan bij kunt halen. Helaas is er wel een demper kapot waardoor Tom nu zonder stuurbekrachtiging rijdt (voor een echte vintage-beleving dan wel weer mooi)- maar we kunnen gewoon doorrijden- en hopelijk dan de boel echt laten repareren door nieuwe onderdelen te plaatsen in Novosibirsk. De komende dagen doen we rustiger aan, da’s zeker. Onze mooie plaats in het klassement zijn we kwijt, maar we zijn gelukkig nog in de race. Heel even vreesde ik vanmiddag dat het erop zat. Dus uiteindelijk eindigt de dag toch goed. Trusten vanuit de tent!

Nb: ik heb met T-mobile helemaal geen internet. Tom wel via KPN. Dus nu met 3 G uploadend in het dorpje Murun….

4 gedachtes over “17 juni Ulan Batar (Mong) -Bulgan (Mong)

  1. Och wat ’n pech 😒maar ook zoals je zelf zei , wel geluk dat je toch weer verder kunt . Jammer van de goeie plaats 😒 maar nog in de race 👍🏽👍🏽houwe zo (mooi verhaal en foto’s 👌 )

  2. Lieve rallyvriendjes, ook wij hebben indertijd ervaren dat de mensen van Mongolië super hulpvaardig zijn.
    Maar voor nu toch weer ff realiseren dat aankomen het belangrijkst is en die mooie auto van jullie heel houden natúúrlijk ook.
    Geniet van het prachtige land met deze bijzondere mensen.

  3. Hoi Femke en Tom, ik heb even op jullie site gespiekt want ik vind dit soort avonturen mooi. Ik zal ook nooit vergeten dat Tom mij ooit geholpen heeft om een prachtige tocht in Amerika te maken. Dit soort ervaringen zijn goud waard. Geniet er daarom van! Ik wens jullie heel veel succes en plezier.

  4. Doen jullie wel een beetje voorzichtig! Mens en machine moeten heel blijven, het is nog een behoorlijk eind rijden! Wat een geluk dat die mooie Benz toch met een hamer is te repareren… (althans, deels) Succes, en geniet van de woestijn, het blijft een bijzonder stuk natuur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s