20 juni Uliastai (Mongolië) – Chjargas Lake (Mongolië) – 312 km

De dag begin vandaag zoals hij gisteren eindigde: koud en regen. Nu is kamperen natuurlijk best leuk, maar zo’n natte tent niet echt fijn om in te pakken in onze overvolle en uiterst zanderige bagageruimte. Maar vlak voor de start klaarde het op en konden we van start gaan met wat onze eerste “Dakar”-ervaring bleek te worden. Zand, stof, keien en veel meer zand, stof en keien. We zien er inmiddels al behoorlijk verweerd en beige van het stof uit. En de eerste 100 km ging het prima- tot ik in de tweede timetrial een kardinale fout maakte en ons regelrecht een zandpad injoeg waarin we grandioos vastliepen. Daar ging de trial- en erger- waarschijnlijk niet op tijd binnen. Tom zag in de verte bij een ger (: traditionele mongoolse tent) een vrachtwagen staan en ging aan de eigenaar, die net zijn schapen aan het scheren was vragen of hij ons misschien uit het zand kon trekken. Dat ging niet maar de man en zijn kompaan kwamen met spaden en stukken hout aanlopen om te helpen (: ik was met mijn handen het zand aan het wegscheppen.). Met het hoger zetten van de pagode (: we hebben een niveauregeling in de auto), de bagage uit de auto halen en het schuiven van onze eigen matten onder de wielen, duwden we met de hulp van de mannen tenslotte de auto weer vlot. En het mooiste komt nog: de man nodigde hem bij hem thuis uit om thee te komen drinken- en dat vonden we heel bijzonder. Wat een armoe- maar ook: wat een hartelijkheid. Toen we veel te laat aankwamen bij de tijdcontrole en dit verhaal aan toevallig dezelfde marshall als gisteren vertelden. Grijnsde hij- en met een knipoog: “You’re not taking this rally very serious, are you? Having tea in the middle of a timetrial.”

Ze vallen met bosjes gisteren en vandaag: Sia’s Rolls (a.k.a.”Brumby”), schijnt gisteren in brand te zijn gevlogen en uit de race te zijn gehaald. Favoriet Phil Lovett heeft grote problemen met zijn Porsche. Een Ford Capri maakte twee koprollen en rijdt zwaar gehavend nog steeds mee. Van Tom’s jeugdliefde, de Alfa Romeo Julia, rijden maar liefst 5 exemplaren mee. Maar we zagen er vanavond twee op een sleepwagen binnen komen. Maar ach. “As long as at least one makes Paris” (gelieve uit te spreken met een prachtig  Italiaans accent zoals dat van Jean-Carlo zelve). En dat zijn er maar een paar van de deelnemers. Het is een prachtige ervaring, deze rally, maar loodzwaar- en we beginnen eigenlijk nu pas echt te beseffen hoeveel uithoudingsvermogen, van de auto , maar ook zowel onszelf als de auto, het vergt om in Parijs te kunnen finnishen. Nadat we de lange rij voor de tankwagen (weinig pompen hier) hebben doorstaan maar weer vroeg de slaapzak in.


7 gedachtes over “20 juni Uliastai (Mongolië) – Chjargas Lake (Mongolië) – 312 km

  1. Wauw Femke, wat een avonturen! En ik pieste echt in m’n broek van die opmerking over jullie theepauze :-)))
    Succes weer!!

  2. Lieve Femke en Tom, wat genieten we van je verslagen Femke. Wat een heftige rally maar petje af voor jullie positieve instelling en vindingrijkheid om steeds weer door te kunnen gaan. Toppie en we volgen jullie op de voet!!!! Xx Emile en Marianne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s