21 juni Chargas Lake (Mongolië)- Olgiy (Mongolië) (370 km)

Even een noot vooraf: dank voor al jullie meldingen dat onze tracker niet werkt! Het probleem was alleen dat we in zo’n afgelegen gebied waren dat we jullie berichtjes gisteravond pas zagen. Er is in West-Mongolië echt nauwelijks mobiel internet. Hopelijk hebben jullie je geen zorgen gemaakt (als er echt iets aan de hand is maakt de ERA-organisatie daar wel melding van op haar eigen blog.) Het probleem van de tracker zat ‘m waarschijnlijk in het feit dat hij was losgetrild van de voeding. Want oei- die wegen zijn op zijn zachtst gezegd niet geschikt voor klassieke auto’s. En zo werd de langste dag van het jaar, ook voor het deelnemersveld een erg lange dag. Het wegdek is dramatisch slecht en zoals Tom regelmatig verzuchtte “Echt alles gaat stuk”. Nou ja, niet alles, maar tijdens timetrial 2 hoorden we wel plotseling een lawaaierig geluid: ons spruitstuk is gescheurd. Kun je ook gewoon mee rijden, maar echt fijn is het niet. Onze auto stuurt én klinkt nu als een pre-war auto. Altena Classic Cars stuurt een nieuwe stuurstang en spruitstuk naar ons hotel in Novosibirsk en via Tom’s Russische vriend Alexander is de Mercedes-garage daar inmiddels opgelijnd voor komende zaterdag als we een rustdag hebben. Komt zo’n satelliettelefoon toch wel van pas. Verder had ik nog mijn vuurdoop (of eigenlijk “waterdoop”) toen we een rivier over moesten steken. Vond ik erg eng (een Fransman in een Volvo probeerde het en bleek halverwege te stranden en raakte  volledig in paniek. Niet echt een geruststellend beeld voor een angsthaas. Wij hebben ons aan een Toyota van de organisatie laten verslepen – en dat ging gelukkig heel soepel. Alleen de matten zijn wat vochtig geworden. Mick en Anty zijn ook blijven steken in het water, maar doordat ze de auto niet weer probeerden te starten – en meteen de bougies verwijderden hebben ze geen blijvende schade. Wat ik eerder nog kan vertellen over gisteren dat ik meerdere keren tranen in mijn ogen kreeg vanwege de pracht en eenzaamheid van het land, ik anders dan in een range rover nooit meer dit soort wasborden wil rijden en dat het een bijzondere ervaring is om te kamperen op 2500 meter. Daar vriest het namelijk ’s nachts.

6 gedachtes over “21 juni Chargas Lake (Mongolië)- Olgiy (Mongolië) (370 km)

 1. Lieve Femke en Tom. Wat een ontzettend spannende verhalen. Heeft niet veel van onze veilige Trans America tocht… Bijna in de bewoonde wereld… Ik vind jullie allemaal heel erg stoer. Ik hoop dat het spuitstuk en de stuurstang gerepareerd kunnen worden. Die Jan had betere achter de Nederlanders aan kunnen rijden… Jammer van de mooie witte Rolls van van onze Maleisier en zijn dans Marjanneke. Toi toi volhouden. Xxxxx

 2. Ha Femke en Tom, enorm wat een indrukken, ervaringen en emoties maken jullie mee. Ik kreeg van Anty ook het bericht van de rivier; niet te kort!! Als je naar de foto’s kijkt voel je jullie overweldigende gevoel. de solitude!! Maar een machtige ervaring die je de rest van je leven bij je zal dragen en die je ook rijker maakt. Die lieve mensen in die jurt!!
  Keep track en stay safe!!
  liefs
  Sonja

 3. Nou een angsthaas zou ik jou niet willen noemen , er is moed voor nodig om zo’n trip te maken , geweldig verslag 🤗 en nu maar hopen dat na Zaterdag niet al te grote brokken meer vallen Tom en Femke succes verder , en vooral geniet ze 👍🏽geweldig mooie foro’s !!!!!

 4. Jeetje jongens wat hebben jullie het zwaar. Zonder een verplichte snelheid vonden wij het al pittig genoeg en soms weten we niet wat erger is; min 28 graden ( daardoor wel bevroren rivieren ) of nu met dat water en die modder erbij.
  Geweldig dat die Jan Altena weer de nodige onderdelen kan opsturen. Na Novosibirsk is het allemaal een stuk beter te doen. En in Novosibirsk wacht jullie heerlijke koude 🍻jes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s