29 juni Yekaterinburg (RUS)- Perm (RUS) (485 km)

Russen zijn helemaal niet zo stug als dat ik eigenlijk had verwacht. OK, door de bank genomen zijn het geen lachebekjes, maar we krijgen onderweg veel getoeter en goedkeurende duimpjes omhoog. Er worden complete ontvangsten georganiseerd door gemeentebesturen met allemaal juichende mensen. Erg grappig en ook vervreemdend (want ja, wat presteer je nou helemaal?). Een erg betrokken Rus hield ons bezorgd staande bij de snelweg. “You go to Perm, no? You go the wrong way!” We legden de aardige man uit dat we niet de kortst mogelijke weg rijden maar via een afgesproken route met behulp van een routeboek en GPS (die weer werkt, we zijn aldus fijn dubbel uitgevoerd). We zijn inmiddels in Europa (je hebt gelijk, pap, Yekaterinburg was nog Azië) en het voelt echt Russisch hier. We hebben vanmiddag geluncht (borsjt!) in een bloedheet truckerscafé, waar, heel opvallend, iedereen zwijgend zijn maaltijd oplepelde en nauwelijks met elkaar communiceerde – er werd helemaal niet gelachen. Wij kwamen tot de slotsom dat wij Europeanen veel vrijpostiger rondkijken, hier zijn het meer besmuikte blikken. Maar we voelden ons er, hoe misplaatst misschien dan ook, wel welkom. Inmiddels zijn we in Perm in een hotel dat in Sovjet-tijd waarschijnlijk precies dezelfde inrichting had als op dit moment: heel sober. Maar veel leuker eigenlijk dan weer te logeren in een hotel van zo’n internationale keten hoe leuk de luxe ook is. Dít is Rusland, met de chichorei-koffie en harde handdoeken die erbij horen.

(Even zonder foto’s- want bij dat “terug in de tijd”- gevoel hoort geen werkende WiFi natuurlijk.)

Een gedachte over “29 juni Yekaterinburg (RUS)- Perm (RUS) (485 km)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s