5 juli Smolensk (RUS) – Minsk (W-RUS) 680 km

We zwaaiden vanochtend vroeg Rusland vaarwel, toen we de grens geruisloos passeerden. Geen grenscontrole. Het wisselen van geld ging nogal hilarisch: voor 200 dollar krijg je 38 miljoen Witrussische roebels, maar wacht, sinds 1 juli moet je daar dan wel 4 nullen afstrepen. Dat doet ergs vermoeden over de economische staat van het land, maar daar merkten we tot dusver niets van: de wegen en bewegwijzering zijn veel beter dan bij de grote broer. En het zal ook geen vetpot voor velen op het platteland zijn, maar de houten huizen zijn vrolijk geschilderd en er staan vaak bloemen in de tuin. Eenmaal aangekomen bij Minsk verraden alleen de oudere flats het Sovjet-verleden van dit land, verder oogt het erg westers en hip. Behalve dan de muziek. We hadden de radio aan en luisterden naar de witrussische evenknie van Modern Talking. Qua muziek mogen ze wel een inhaalslagje maken.

Het was een erg lange dag. We zaten precies 12 uur in de auto met een onderbreking van een uur gezamenlijk lunch (koolsalade, borsjt, gekookte aardappelen, gehaktbal met een glaasje berkensap, de nationale non-alcoholische drank) in Polotsk, de oudste stad van het land en het geografische middelpunt van Europa (althans, dat zegt men hier). En openden optimistisch het dak dat we later toch maar weer sloten omdat de buien kort maar hevig zijn. De theorie dat wanneer je snel blijft rijden je toch droog blijft gaat wel op, maar niet als het stortregent en hagelt. Na twee van dergelijke buien staakten we die prewar -ervaring maar. We deden 4 timetrials maar liefst: afgezet en beveiligd door het leger en politie. En drie ervan gingen zelfs door dorpjes. Heel gaaf, voor het echte rally-gevoel. Vonden we allebei super, al durven we niet helemaal voluit te gaan. De Witte Dame heeft haar protesterende geluiden nog niet laten varen. Een nadere analyse gisteravond (wiellager die wat speling heeft werd de diagnose), lijkt het toch niet te zijn. Maar even aankijken dus. We zijn inmiddels aangekomen in een heel fijn hotel (welkome afwisseling na een paar oude staatshotels), dus we gaan fijn even douchen en kijken of het buffet van vandaag ons weet te verrassen.

5 gedachtes over “5 juli Smolensk (RUS) – Minsk (W-RUS) 680 km

 1. Je laat ons echt helemaal “meerijden” Femke. Wat jammer van het weer. Zoals in heel het noorden helaas. Maar eenmaal terug staat alles op jullie ” harde schijf” en wordt het nagenieten met de vele ( mooie ) foto’s.
  Goede reis verder, xxx

 2. Zou ook wel een glaasje berkensap willen proeven. De spellingscontrole kent het woord niet eens 😂. Veel geluk, plezier, veilige kilometers en goede hotels. Knuffels

 3. Zou ook een glaasje berkensap lusten. De spellingscontrole kent het woord niet eens 😂 Nog vele veilige kilometers, goede hotels, bijzondere indrukken en knuffels voor jullie en een aai voor de Witte Dame

 4. Ha die Femke en Tom .
  Wat ’n avonturen , en wat mooi beschreven !!! prachtige foto’s , mede doordat er wolken waren ,we reizen met jullie mee , en blijven volgen 🙂
  goeie reis ,,, en geniet ze 😀

 5. Hoi Femke en Tom
  Toch maar een keertje reageren… Ik heb jullie hele reis en blog met plezier gevolgd, prachtige foto’s, onderhoudende teksten, erg leuk allemaal. Nog heel veel plezier en rij voorzichtig! Groetjes, Willem Grootveld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s